niedziela, 20 października 2013

Śląski deser - szpajza cytrynowa!

Składniki (na 5 porcji):
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl wody
  • sok z całej cytryny
  • szczypta soli
  • do ozdoby - czekolada, migdały, rodzynki

Przygotowanie:
     Żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na gładki kogel-mogel. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć dwie masy i miksować na niskich obrotach. Kiedy masa będzie jednolita wlać do niej sok z całej cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Przelać do miseczek i odstawić do zastygnięcia (w lodówce ok. 30 minut).  

Smacznego!


1 komentarz:

  1. ooooooo, zrobię sobie na bank! już nie mogę się doczekać <3

    OdpowiedzUsuń