Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- łyżka suszonego oregano
- szczypta soli
- paczka mrożonego szpinaku
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- maggi do smaku
- pomidory
- 1-2 jajka
- ewentualnie ser pleśniowy lub salami
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, wbić jajka, dorzucić pokrojone drobno masło, oregano i sól. Wszystko wymieszać, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć od lodówki na 30-45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na formę (najlepiej na formę do tart - z wyjmowalnym dnem, ja niestety takiej nie posiadam, więc na zwykłą okrągłą formę rozłożyłam papier do pieczenia i posmarowałam delikatnie masłem). Wyrównać i ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia, a na papier fasolę lub ryż, by je obciążyć. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec jeszcze 5-10 minut, aż się zezłoci.
Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklić w garnku. Na cebulę wrzucić zamrożony szpinak, przykryć, trzymać na małym ogniu i czekać aż się roztopi, od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak będzie już gotowy, zdjąć przykrywkę, przyprawić maggi i zostawić na małym ogniu by trochę odparował (uważać by się nie przypalił!). Pomidory pokroić w plastry, jajko rozbełtać w miseczce. Masę szpinakową wyłożyć na upieczony i ostudzony spód, oblać rozmąconym jajkiem i ułożyć na wierzchu pomidory i ewentualnie salami czy ser. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut, aż jajko się zetnie.
Moją tartę podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklić w garnku. Na cebulę wrzucić zamrożony szpinak, przykryć, trzymać na małym ogniu i czekać aż się roztopi, od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak będzie już gotowy, zdjąć przykrywkę, przyprawić maggi i zostawić na małym ogniu by trochę odparował (uważać by się nie przypalił!). Pomidory pokroić w plastry, jajko rozbełtać w miseczce. Masę szpinakową wyłożyć na upieczony i ostudzony spód, oblać rozmąconym jajkiem i ułożyć na wierzchu pomidory i ewentualnie salami czy ser. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut, aż jajko się zetnie.
Moją tartę podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz