Składniki:
- Kurczak (ja kupiłam całego, podzieliłam i do potrawy użyłam piersi, nóg i skrzydełek, a resztę zamroziłam, coby było na rosół ;)
- 4 cebule
- pół laski cynamonu
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka vegety
- sól i pieprz ziołowy
- olej, woda
Przygotowanie:
Umyte, wysuszone części kurczaka posolić i popieprzyć. W brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Kiedy zezłoci się z obu stron, wyjąć je, a do brytfanny wrzucić pokrojone na piórka 4 cebule. Gdy cebula się zeszkli, ułożyć z powrotem kurczaka, dodać pół laski cynamonu (ja połamałam na 3 części) i tymianek, pomieszać i zalać wodą (ok. pół szklanki) z 1 łyżką vegety. Brytfannę zamknąć i całość dusić 40 - 60 minut na małym ogniu. Po tym czasie kurczaka wyjąć i jeśli to koniecznie delikatnie zredukować sos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz