niedziela, 3 listopada 2013

Cimtówa - rolada drożdżowa z cynamonem

Składniki:
  • 50 g margaryny 
  • 2 szklanki mąki
  • ok. 80 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • pół kostki masła
  • pół paczki cynamonu
  • ok. 6 łyżek cukru

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu - do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mąki oraz tyle mleka, by mieszanina była gęstości śmietany. Wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca, by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukier, jajko, żółtko (białko zostaw do posmarowania gotowej cintówy) i sól. Następnie wlej wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko delikatnie wymieszaj i dodaj roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto przykryj płócienną szmatką i odstaw do ciepła by podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk, rozwałkuj na prostokąt. Masło roztop i gdy ostygnie rozlej równomiernie na cieście, następnie posyp cynamonem i cukrem. Ciasto zawiń jak roladę, posmaruj białkiem i ułóż w formie. Piecz w 160 st.C około 20-30 minut.
    
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz