Składniki:
- 50 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- ok. 80 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 20 g drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- pół kostki masła
- pół paczki cynamonu
- ok. 6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu - do miseczki pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mąki oraz tyle mleka, by mieszanina była gęstości śmietany. Wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca, by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukier, jajko, żółtko (białko zostaw do posmarowania gotowej cintówy) i sól. Następnie wlej wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko delikatnie wymieszaj i dodaj roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto przykryj płócienną szmatką i odstaw do ciepła by podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk, rozwałkuj na prostokąt. Masło roztop i gdy ostygnie rozlej równomiernie na cieście, następnie posyp cynamonem i cukrem. Ciasto zawiń jak roladę, posmaruj białkiem i ułóż w formie. Piecz w 160 st.C około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz