wtorek, 1 października 2013

Pieczona pierś z kurczaka z sosem z kurek

I w końcu nastał on - czas na grzyby! Tym razem przepis na kurczaka z moim ulubionym sosem grzybowym. To właśnie sos gra tu pierwsze skrzypce, a kurczak jest dodatkiem. 


Składniki:
     

  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka 
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej/masło klarowane do smażenia

    sos: 
  • ok. 400 g kurek (można użyć innych grzybów)
  • 400 ml śmietany 12%
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne 

Przygotowanie:
      Piekarnik rozgrzać do 180oC. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić, doprawić solą oraz pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub masła i smażyć filety z każdej strony po kilka minut aż nabierze złotawego koloru. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut. Na tę samą patelnię (nie trzeba jej myć) wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na dość spore kawałki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej kurki i trzymamy na ogniu aż puszczą sok. Następnie wlewamy śmietanę, solimy i dodajemy pieprz. Pod koniec dodajemy szczyptę pieprzu cayenne, który świetnie wydobędzie smak grzybów. Jeśli sos będzie za gęsty, można dolać do niego sosu, który wytworzył się podczas pieczenia kurczęcych biustów. Na sam koniec do sosu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. 


Smacznego!   



2 komentarze: