Składniki:
- śliwki węgierki
- ok. 8 ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- sól
- 1-2 jajka
- cukier
- olej
- do podania:
- cukier
- cynamon/ roztopione masło z bułką tartą/ śmietanka kremówka
Przygotowanie:
Śliwki
przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Gotujemy
ziemniaki, przeciskamy przez prasę lub gnieciemy i czekamy aż
wystygną. Z ziemniaków wybieramy ¼ i w to miejsce wsypujemy mąkę
ziemniaczaną (więcej) i pszenną. Dodajemy szczyptę soli oraz
wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, które musi być sprężyste, nie
można go mieszać za długo. Z ciasta robimy wałek i kroimy na
kopytka. Na każdy kawałeczek ciasta nakładamy połówkę lub dwie
śliwki i ok. pół łyżeczki cukru. Formujemy kulki i wrzucamy do
delikatnie osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok. 5 min. Ja
moje knedle podałam słodką śmietanką i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz