niedziela, 6 października 2013

Jak u babci - knedle ze śliwkami


Składniki:
     

  • śliwki węgierki
  • ok. 8 ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • 1-2 jajka
  • cukier
  • olej

  • do podania: 
  • cukier
  • cynamon/ roztopione masło z bułką tartą/ śmietanka kremówka

Przygotowanie:

    Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Gotujemy ziemniaki, przeciskamy przez prasę lub gnieciemy i czekamy aż wystygną. Z ziemniaków wybieramy ¼ i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (więcej) i pszenną. Dodajemy szczyptę soli oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, które musi być sprężyste, nie można go mieszać za długo. Z ciasta robimy wałek i kroimy na kopytka. Na każdy kawałeczek ciasta nakładamy połówkę lub dwie śliwki i ok. pół łyżeczki cukru. Formujemy kulki i wrzucamy do delikatnie osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok. 5 min. Ja moje knedle podałam słodką śmietanką i cukrem. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz