piątek, 11 października 2013

Pstrąg na maśle

Chyba najprostszy przepis na świecie - pyszny pstrąg smażony na maśle.


Składniki (na 1 rybę):
  • Pstrąg
  • 1/4 pęczka koperku (ew. koperek mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny 
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie mąka pszenna (z nią skórka będzie lepsza)

Przygotowanie:
     Rybę umyć i wysuszyć, posolić i popieprzyć z dwóch stron i delikatnie w środku. Cytrynę pokroić wzdłuż na ósemki, czosnek na plastry, a koperek grubo posiekać. Wszystkie pokrojone składniki i łyżkę masła włożyć do środka ryby. Z zewnątrz pstrąga można oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać dość sporo masła klarowanego. Rybę smażyć z dwóch stron aż się zezłoci i będzie miękka (wręcz rozpadająca się). Ja podałam pstrąga z sałatką z sosem ziołowym i grzankami. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz