Składniki (na 1 rybę):
- Pstrąg
- 1/4 pęczka koperku (ew. koperek mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- sól, pieprz
- łyżka masła
- masło klarowane do smażenia
- opcjonalnie mąka pszenna (z nią skórka będzie lepsza)
Przygotowanie:
Rybę umyć i wysuszyć, posolić i popieprzyć z dwóch stron i delikatnie w środku. Cytrynę pokroić wzdłuż na ósemki, czosnek na plastry, a koperek grubo posiekać. Wszystkie pokrojone składniki i łyżkę masła włożyć do środka ryby. Z zewnątrz pstrąga można oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać dość sporo masła klarowanego. Rybę smażyć z dwóch stron aż się zezłoci i będzie miękka (wręcz rozpadająca się). Ja podałam pstrąga z sałatką z sosem ziołowym i grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz