poniedziałek, 30 września 2013

Chili con carne

"Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan."

Chili to jedna z moich ulubionych szybkich potraw - idealna na imprezę.

Oto mój sposób na przyrządzenie tej potrawy:


Składniki:
     

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chili bez nasion (ja daję jedną lub pół marynowanej papryczki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 lub 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • mielony kmin rzymski i pieprz
  • olej do smażenia

    do podania: 
  • posiekana natka pietruszki
  • placki tortilli/ryż/chleb

Przygotowanie:
     Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę olej. Zeszklić drobno posiekaną cebulę, dorzucić posiekane lub rozgniecione czosnek i papryczkę. Wrzucić mięso i dobrze przesmażyć. Zalać pomidorami z puszki razem z całym sokiem. Dodać kukurydzę i fasolę, wymieszać i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Jeśli to konieczne można podlewać wodą lub bulionem. Przyprawić do smaku pieprzem i kminem.

Smacznego!   
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz