czwartek, 27 czerwca 2013

Słodko-ostry kurczak pomidorowy


Składniki:
     

  • filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnki
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/3 szklanki octu
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie papryczka chili i keczup

Przygotowanie:
   
    Kurze piersi umyć i pokroić na plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić w rondelku. Dorzucić pomidory z puszki razem z sokiem, ocet, sos sojowy, cukier i musztardę. Gotować ok. 4 minut, często mieszając. Dorzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki i gotować jeszcze minutę.
Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać powstałym sosem. W rozgrzanym do 180oC piekarniku, zapiekać pod przykryciem 15 - 20 minut, po czym odkryć i piec jeszcze 6 minut (najlepiej włączyć opcję grillowania). 

Smacznego!


3 komentarze: