Składniki:
- 1,5 główki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki masła
- tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz
- opcjonalnie kiełki brokuła i grzanki
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło, dorzucić pokrojony czosnek i dusić pod przykryciem. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojoną cebulę i pół łyżeczki tymianku, dusić ok. 10 minut. Następnie pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i cukinię wrzucić do garnka i znów dusić ok 15 minut, aż cukinia stanie się szklista a ziemniaki delikatnie zmiękną. Później dolać bulion i mleko. 3 listki laurowe i ziele angielskie zawinąć w gazę i wrzucić do zupy. Po ok. 20 minutach gotowania, paczuszkę z przyprawami wyjąć, a resztę zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ja mój krem podałam z kiełkami brokuła i paprykowo-czosnkowymi grzankami, ponieważ sama zupa jest bardzo delikatna.
Smacznego!
Jeszcze tylko ser i byłaby "czosneczka" ;]
OdpowiedzUsuń