poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kremowa zupa czosnkowa


Składniki:
  • 1,5 główki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki masła
  • tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz
  • opcjonalnie kiełki brokuła i grzanki

Przygotowanie:

     W garnku roztopić masło, dorzucić pokrojony czosnek i dusić pod przykryciem. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojoną cebulę i pół łyżeczki tymianku, dusić  ok. 10 minut. Następnie  pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i cukinię wrzucić do garnka i znów dusić ok 15 minut, aż cukinia stanie się szklista a ziemniaki delikatnie zmiękną. Później dolać bulion i mleko. 3 listki laurowe i ziele angielskie zawinąć w gazę i wrzucić do zupy. Po ok. 20 minutach gotowania, paczuszkę z przyprawami wyjąć, a resztę zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
       
      Ja mój krem podałam z kiełkami brokuła i paprykowo-czosnkowymi grzankami, ponieważ sama zupa jest bardzo delikatna.

Smacznego!

1 komentarz: