czwartek, 20 czerwca 2013

Filety z miruny z pikantną salsą

Przez wielki hyc (dla goroli: hyc = upał), który panuje na świecie, jedyny obiad jaki mogliśmy przełknąć to coś lekkiego i delikatnego. Postawiłam na rybę -  filety z miruny znalazłam w zamrażarce, więc wszystkie składniki miałam w kuchni. 

Składniki:
  • 4 filety rybne (u mnie miruna)
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 papryczka chili (ja używam takich)
  • 3 łyżki keczupu 
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzać do 190°C (termoobieg). Do żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki oleju
 i układamy w nim filety, wcześniej potraktowane z dwóch stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kiedy piekarnik się nagrzewa, na drobną kosteczkę kroimy papryki, cebulę, obranego pomidora, pietruszkę i papryczkę chili. Delikatnie mieszamy i dodajemy 3 łyżki oleju i keczup. Salsę układamy na każdy filet i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Moje danie podałam z delikatną sałatką i grzankami z białego pieczywa.

Smacznego!


1 komentarz: