Prosty acz fantastyczny przepis na kurczaka w słodkiej oprawie.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka / udka z kurczaka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek maggi
- 1/2 kostki margaryny
- rodzynki
Przygotowanie:
Części kurczaka umyć i osuszyć (ja wykorzystałam piersi więc jeszcze musiałam je pociąć na mniejsze kawałki). W rondelku z 8 łyżek cukru zrobić karmel. W brytfannie (garnku) łączymy wodę z maggi i dolewamy wcześniej przygotowany karmel, następnie dorzucamy margarynę i kilka garści rodzynek. Na koniec układamy mięso i zostawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu na ok 1/2 h.
Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z ogórków.
Smacznego!
Jadłem, przepyszny, bardzo słodki (najlepiej zapijać piwem ;)
OdpowiedzUsuńja mam przepis na kurczaka w miodzie. tez dobry! mama kiedys mi cos mowila o zeberkach w coli, ale troche mnie to niepokoi...
OdpowiedzUsuńżeberka w coli <3
OdpowiedzUsuńja w ogóle bardzo lubię mięso w słodyczach ;)