piątek, 5 lipca 2013

Kurczak w sosie karmelowym


Prosty acz fantastyczny przepis na kurczaka w słodkiej oprawie.  

Składniki:
     

  • filet z piersi kurczaka / udka z kurczaka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek maggi
  • 1/2 kostki margaryny 
  • rodzynki

Przygotowanie:
   
    Części kurczaka umyć i osuszyć (ja wykorzystałam piersi więc jeszcze musiałam je pociąć na mniejsze kawałki). W rondelku z 8 łyżek cukru zrobić karmel. W brytfannie (garnku) łączymy wodę z maggi i dolewamy wcześniej przygotowany karmel, następnie dorzucamy margarynę i kilka garści rodzynek. Na koniec układamy mięso i zostawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu na ok 1/2 h. 
    Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z ogórków. 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Jadłem, przepyszny, bardzo słodki (najlepiej zapijać piwem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam przepis na kurczaka w miodzie. tez dobry! mama kiedys mi cos mowila o zeberkach w coli, ale troche mnie to niepokoi...

    OdpowiedzUsuń
  3. żeberka w coli <3
    ja w ogóle bardzo lubię mięso w słodyczach ;)

    OdpowiedzUsuń