niedziela, 23 czerwca 2013

I wanna be Italiano: Pasta al tonno

Robię się co raz bardziej kulinarnie ambitna, postanowiłam więc zrobić sama makaron. W ten upalny dzień, namęczyłam się niemiłosiernie podczas wałkowania... Ale warto było! Wyszedł smakowicie, aż jestem z siebie dumna! Mój makaron podałam ze sprawdzonym przepisem na gęsty sos z tuńczyka. 


Makaron: 

  Składniki: 


  • 450 g mąki pszennej
  • 4 (jeśli małe to 5) jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy

  •    Przygotowanie:

       Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, sól i oliwę. Ciasto wyrabiać, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Jeśli trzeba, dodać troszkę wody. Wyrabiać ciasto jeszcze około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli przykleja się do rąk, dodać trochę mąki. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Nie wkładać go do lodówki! Podzielić ciasto na ćwiartki, bo łatwiej jest wałkować mniejsze kawałki. Rozwałkować je cienko na stolnicy nieposypanej mąką, obracając od czasu do czasu, aby nie przywarło. Z ciasta wykroić wybrany kształt i suszyć na lnianej ścierce. Długi makaron najlepiej powiesić na suszarce (ja wykorzystałam ruszt z piekarnika ;). Suszenie trwa ok. 30-40 minut. 

    Sos z tuńczyka:

          Składniki:


    • Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    • 2 średnie cebule
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 5 łyżek keczupu
    • natka pietruszki
    • pomidorki koktajlowe
    • 3 łyżki oleju
    • szczypta soli i pieprzu
    Przygotowanie:

        Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę  z czosnkiem i papryczką, dorzucić sól i pieprz. Dodać tuńczyka i smażyć na niewielkim ogniu ok. 2 minut, często mieszając. Do masy dodać keczup i drobno posiekaną natkę pietruszki, zostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut, uważając żeby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i na koniec dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.

    Smacznego!





    1 komentarz: