Pieczarki w cieście z sosem słodko-pikantnym
Pieczarki w cieście:
Składniki:
500 g pieczarek
1 szklanka mąki
2 jajka
sól, pieprz
2 łyżki octu
łyżeczka proszku do pieczenia
woda
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, przyprawy i ocet. Ciasto winno być trochę gęstsze niż ciasto na naleśniki. Pieczarki pokroić w ćwiartki,wrzucić do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać dużo oleju - tak by pieczarki były zatopione co najmniej do połowy. Smażyć po kilka sztuk, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Sos z słodko-pikantny:
Składniki:
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- trochę soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- 1 papryczka chili
Przygotowanie:
Czosnek i papryczkę drobno pokroić i wymieszać z resztą składników.
Smacznego!
Lubię takie pikantne potrawy :)
OdpowiedzUsuń