A teraz bardzo prosty i pyszny przepis:
Składniki (na 18 malutkich roladek):
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 10 plastrów szynki surowej wędzonej
- pół kostki masła
- pół pęczka zielonej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe lub (tak jak u mnie) pomidorki paprykowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety z kury dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na plastry, które następnie należy delikatnie rozbić. Delikatnie posolić i popieprzyć. Masło, czosnek, pietruszkę zieloną i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Na każdym płacie kurczaka rozsmarować zielone masło, następnie pod każdy płat położyć połówkę lub cały (w zależności od rozmiaru) plasterek szynki i zawinąć (tak, by masło było w środku, a szynka na zewnątrz). Nabiłam po dwie roladki na patyczki szaszłykowe, a między nie dałam po 3 pomidorki. Piec w rozgrzanym do 200 st.C. ok. 20 minut (na ostatnie 4 minuty, można włączyć grillowanie). Moje danie podałam z sałatką, do której wykorzystałam sos z roladek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz