piątek, 10 stycznia 2014

Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym podany z purée z brokułów


Składniki:     
  • filety z  ryby (u mnie - na 4 porcje - jeden duży filet z dorsza atlantyckiego)
  • 1 duży por
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • koperek 
  • ok. 2 łyżeczek sosu chili lub chili w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz ziołowy
  • oliwa do smażenia
    

    Purée:

  • świeży brokuł (lub paczka mrożonego)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, gałka muszkatołowa 
  • ewentualnie kilka łyżek mleka

Przygotowanie:
      Piekarnik rozgrzać do 200oC. Filety umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i zezłocić posiekanego w półkrążki pora. Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym (u mnie 4 małe) i przykryć porem zdjętym z patelni. Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika na 15 minut. Kiedy ryba będzie w piekarniku, zmieszać wszystkie składniki na sos - jogurt naturalny, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki sosu chili i szczyptę soli. Kiedy upłynie 15 minut, rybę wyjąć z piekarnika i zalać sosem jogurtowym. Całość zapiekać jeszcze 15 minut. 

 Przygotowanie Purée:
       Brokuł umyć i pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem z odrobiną soli
 i gotować aż zmięknie. Na maśle zezłocić posiekane cebulę i czosnek posypany
gałką muszkatołową. Kiedy brokuł będzie miękki, należy go odcedzić i wrzucić na 
patelnie i podsmażyć kilka minut z cebulą i czosnkiem. Następnie całość zmiksować blenderem - jeśli będzie zbyt gęsty, dodać troszkę mleka. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz