Składniki:
- filety z ryby (u mnie - na 4 porcje - jeden duży filet z dorsza atlantyckiego)
- 1 duży por
- szklanka jogurtu naturalnego
- koperek
- ok. 2 łyżeczek sosu chili lub chili w proszku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz ziołowy
- oliwa do smażenia
Purée:
- świeży brokuł (lub paczka mrożonego)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, gałka muszkatołowa
- ewentualnie kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200oC. Filety umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i zezłocić posiekanego w półkrążki pora. Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym (u mnie 4 małe) i przykryć porem zdjętym z patelni. Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika na 15 minut. Kiedy ryba będzie w piekarniku, zmieszać wszystkie składniki na sos - jogurt naturalny, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki sosu chili i szczyptę soli. Kiedy upłynie 15 minut, rybę wyjąć z piekarnika i zalać sosem jogurtowym. Całość zapiekać jeszcze 15 minut. Przygotowanie Purée:
Brokuł umyć i pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem z odrobiną soli
i gotować aż zmięknie. Na maśle zezłocić posiekane cebulę i czosnek posypany
gałką muszkatołową. Kiedy brokuł będzie miękki, należy go odcedzić i wrzucić na
patelnie i podsmażyć kilka minut z cebulą i czosnkiem. Następnie całość zmiksować blenderem - jeśli będzie zbyt gęsty, dodać troszkę mleka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz