środa, 15 stycznia 2014

Bananowe placuszki

Placuszki bananowe idealne na śniadanie, deser czy kolację. Proste w przygotowaniu, puszyste i bardzo pyszne ;)

Składniki (na 15 placuszków):     
  • 2 banany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier według własnych preferencji (w zależności od tego jak dojrzałe i słodkie są banany)
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
    

 


Przygotowanie:
     Wszystkie składniki oprócz białek i soli zmiksować na jednolitą masę. Białka z solą ubić, dodać do bananowej masy i bardzo delikatnie połączyć - tak by całe ciasto nie straciło na puszystości. Na patelni rozgrzać troszkę oleju i dopiero kiedy będzie naprawdę gorąca wykładać na nią dużą łyżką placuszki (4 na dużej patelni). Gdy tylko placuszki znajdą się na patelni, zmniejszyć ogień. Po około minucie placki obrócić (to jest niestety najtrudniejsza część, gdyż są one bardzo miękkie).
Idealne by podać je z kremem czekoladowy lub jogurtem i owocami :)

Smacznego!

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz