wtorek, 1 kwietnia 2014

Szarlotka - kruche ciasto z jabłkami

Moje ulubione kruche ciasto - bardzo proste do przygotowania. Jabłka można pomieszać z wiórkami kokosowymi lub oczywiście zamienić na inne ulubione owoce.

Składniki:     
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g smalcu
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • proszek do pieczenia
  • u mnie słoik jabłek prażonych
  • cynamon
    

 


Przygotowanie:

     Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, tłuszcz i żółtka zagnieść na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na co najmniej 20 minut. Kiedy ciasto już "odpocznie", wyjąć je z lodówki i 2/3 ułożyć w formie (ja rwałam po małym kawałku i rozprowadzałam na blasze). Kiedy cały spód blachy będzie już wyłożony ciastem, wylewamy na górę jabłka, posypujemy cynamonem i kawałkami ciasta, które zostało. Szarlotka winna się piec ok. 30 minut w 200oC. Po wyjęciu z pieca musi chwilę ostygnąć, następnie można je posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz