Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g smalcu
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- proszek do pieczenia
- u mnie słoik jabłek prażonych
- cynamon
Przygotowanie:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, tłuszcz i żółtka zagnieść na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na co najmniej 20 minut. Kiedy ciasto już "odpocznie", wyjąć je z lodówki i 2/3 ułożyć w formie (ja rwałam po małym kawałku i rozprowadzałam na blasze). Kiedy cały spód blachy będzie już wyłożony ciastem, wylewamy na górę jabłka, posypujemy cynamonem i kawałkami ciasta, które zostało. Szarlotka winna się piec ok. 30 minut w 200oC. Po wyjęciu z pieca musi chwilę ostygnąć, następnie można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz