wtorek, 12 listopada 2013

Zupa - krem ze szczawiu z jajkiem w koszulce

W sobotę na targu kupiłam świeży, pachnący szczaw, więc dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam zupę szczawiową. Jestem z siebie dumna, bo wszyło naprawdę dobrze ;)

Składniki:
  • 200-300 g  świeżego szczawiu 
  • 1,5 l bulionu
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok. 100 ml śmietany 18%
  • olej
  • jajka (po jednym na porcję) i łyżka octu

Przygotowanie:

         Cebulę drobno siekamy, podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Dodajemy do bulionu razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodajemy umyty i posiekany szczaw, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem i do niego dodajemy zahartowaną śmietanę. 
         A teraz czas na trudniejszą część dania - jajka w koszulkach... W dość dużym garnku gotujemy wodę z łyżką octu. Jajko wbijamy do miseczki, delikatnie - by żółtko zostało w całości. Kiedy woda zacznie wrzeć, maksymalnie zmniejszyć ogień i zamieszać wodę, tak by powstał delikatny wir. Wlać delikatnie (z jak najmniejszej odległości) jajko do zawirowanej wody. Kiedy białko na zewnątrz się zetnie, gotować 2-3 minuty. Wyjmować bardzo delikatnie łyżką cedzakową.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz