niedziela, 10 listopada 2013

Zapiekanka pasterska

Wczoraj w kuchni rządził mój ojciec. Przygotował danie, które nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest jedną z pyszniejszych rzeczy jakie ostatnio dane mi było jeść - zapiekankę pasterką według przepisu Gordona Ramsaya. 

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire (do kupienia w Tesco i sklepach internetowych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła 
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • ewentualnie parmezan do posypania (u nas bez)
Przygotowanie:
     Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i  podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 3 minut. Dodajemy potarte: cebulę i czosnek i rozgnieciony czosnek. Mieszamy dokładnie i po kilku minutach dodajemy sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotujemy kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż odparuje - wtedy dolewamy bulion. Zostawiamy do zagotowania po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki - obrane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, dokładnie odsączamy, łączymy z żółtkami i masłem i przecieramy na puree.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy mięso i na nim układamy puree. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz