Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu Worcestershire (do kupienia w Tesco i sklepach internetowych)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżki rozmarynu
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 2 żółtka
- sól, pieprz
- ewentualnie parmezan do posypania (u nas bez)
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 3 minut. Dodajemy potarte: cebulę i czosnek i rozgnieciony czosnek. Mieszamy dokładnie i po kilku minutach dodajemy sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i zioła. Gotujemy kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy wino i gotujemy do czasu aż odparuje - wtedy dolewamy bulion. Zostawiamy do zagotowania po czym zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki - obrane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, dokładnie odsączamy, łączymy z żółtkami i masłem i przecieramy na puree.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy mięso i na nim układamy puree. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy mięso i na nim układamy puree. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz