Składniki:
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 jajka
- ok. 5 łyżek mąki pszennej (połowę można zastąpić płatkami owsianymi)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
sos:
- duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 3 posiekane ząbki czosnku
- szczypta soli i czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Dokładnie umyte, nieobrane cukinie zetrzeć na tarce, delikatnie posolić i odstawić na ok. 10 minut (w tym czasie zrobiłam sosik). Po tym czasie odcisnąć dokładnie cukinie i wylać całą wodę. Do potartych cukinii dodać drobno posiekaną cebulę, jaja i mąkę. Całość doprawić pieprzem i odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 4 malutkie placuszki (jedna łyżka ciasta = jeden placuszek). Kiedy wysmażą się dobrze z dwóch stron, przełożyć je na ręcznik papierowy. Sos jest niesamowicie prosty - trzeba połączyć wszystkie składniki ;) Ja podałam placuszki z kawałkami wędzonego łososia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz