niedziela, 6 kwietnia 2014

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym


Składniki:     
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki pszennej (połowę można zastąpić płatkami owsianymi)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  sos:   
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta soli i czosnku niedźwiedziego

 


Przygotowanie:

    Dokładnie umyte, nieobrane cukinie zetrzeć na tarce, delikatnie posolić i odstawić na ok. 10 minut (w tym czasie zrobiłam sosik). Po tym czasie odcisnąć dokładnie cukinie i wylać całą wodę. Do potartych cukinii dodać drobno posiekaną cebulę, jaja i mąkę. Całość doprawić pieprzem i odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 4 malutkie placuszki (jedna łyżka ciasta = jeden placuszek). Kiedy wysmażą się dobrze z dwóch stron, przełożyć je na ręcznik papierowy. Sos jest niesamowicie prosty - trzeba połączyć wszystkie składniki ;) Ja podałam placuszki z kawałkami wędzonego łososia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz