Dziś burgery w trochę innym, orzeźwiającym wydaniu.
Składniki:
Burgery (z tego przepisu wychodzi 6 dużych burgerów):
- 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- 6 łyżeczek chrzanu
- 1 jajo
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki mleka
- szczypiorek
Buraczki:
- 250 g tartych buraczków konserwowych
- 1 -2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Do podania:
- bułki (u mnie bułki z czosnkiem niedźwiedzim <3)
- pomidory
- ogórek zielony
Przygotowanie:
Składniki na burgery połączyć (bułkę tartą dosypywać jeśli masa jest zbyt kleista). Uformować klopsy i obtoczyć w mące pszennej. Smażyć na malutkiej ilości tłuszczu, najlepiej na patelni grillowej. Kiedy burgery się smażą, do piekarnika włożyć przekrojone bułki i podgrzać w 150oC . Zmieszać majonez z mlekiem na sos i dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Buraczki odcedzić, przesypać do miseczki i dodać ocet i cukier trzcinowy, ewentualnie sól i pieprz. A później układać jak na zwykłych burgerach - bułka, sos, zielony ogórek, pomidor, mięsko, buraczki, sos i bułka ;)
Smacznego!
lookin' good, zrobie rodzince na obiad :]
OdpowiedzUsuńSkond mosz żymły z takim knoblauchem?
OdpowiedzUsuńz Delimy (tera już Stokrotki)
OdpowiedzUsuń