czwartek, 5 września 2013

BurgerTime!

Dziś burgery w trochę innym, orzeźwiającym wydaniu.

Składniki:
     
Burgery (z tego przepisu wychodzi 6 dużych burgerów):
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 6 łyżeczek chrzanu
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mleka
  • szczypiorek
Buraczki:
  • 250 g tartych buraczków konserwowych   
  • 1 -2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Do podania:
  • bułki (u mnie bułki z czosnkiem niedźwiedzim <3) 
  • pomidory
  • ogórek zielony

Przygotowanie:
   
      Składniki na burgery połączyć (bułkę tartą dosypywać jeśli masa jest zbyt kleista). Uformować klopsy i obtoczyć w mące pszennej. Smażyć na malutkiej ilości tłuszczu, najlepiej na patelni grillowej. Kiedy burgery się smażą, do piekarnika włożyć przekrojone bułki i podgrzać w 150oC . Zmieszać majonez z mlekiem na sos i dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Buraczki odcedzić, przesypać do miseczki i dodać ocet i cukier trzcinowy, ewentualnie sól i pieprz. A później układać jak na zwykłych burgerach - bułka, sos, zielony ogórek, pomidor, mięsko, buraczki, sos i bułka ;)

Smacznego!





3 komentarze: