środa, 14 stycznia 2015

Murzynek - ciasto czekoladowe w dwóch odsłonach

              Wracam do pisania po obrzydliwie długiej przerwie. Mam nadzieję, że teraz uda mi się publikować w miarę systematycznie - takie moje postanowienie noworoczne ;) 


           
             Na początek na słodko - fantastyczny przepis na murzynka, którego używam i gdy chcę zrobić ciasto (najlepiej smakuje z malinami) i kiedy mam ochotę na muffinki (u mnie zazwyczaj z kremem budyniowym :3) 

Składniki:     
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 0,25 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  •  4 łyżki kakao,
  • pół paczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek wody,
  • do podania: kremy, dżemy i sosy (najlepiej delikatnie kwaskowate) 
 
Przygotowanie:

    Masło, wodę, cukier i kakao zagotować. Kiedy masa ostygnie wbić do niej żółtka i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wyrobić ciasto. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć z ciastem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. 


Smacznego!

2 komentarze: