Bardzo prosty przepis na szybkie danie - Łosoś w słodko-pikantnej wersji z sosem pietruszkowym, który często podaję do ryb.
Składniki:
- filety z łososia
- ananas
Marynata:
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki sosu sojowego/maggi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 małe, młode cebulki
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- ewentualnie sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Łososia umyć, obrać ze skóry i pokroić na kostki ok 2,5 cm. Ananasa obrać i pokroić na podobnej wielkości kostkę. Na patyczki do szaszłyków ponabijać naprzemiennie łososia i ananas, zalać marynatą i odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować najprostszy na świecie sos do ryb - wszystkie składniki zmiksować razem. Szaszłyki grillować lub smażyć na patelni grillowej.
Dat salmon :{
OdpowiedzUsuń