środa, 28 sierpnia 2013

Trochę inne szaszłyki z łososia

Bardzo prosty przepis na szybkie danie - Łosoś w słodko-pikantnej wersji z sosem pietruszkowym, który często podaję do ryb.

Składniki:
     

  • filety z łososia
  • ananas
     Marynata:
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki sosu sojowego/maggi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 małe, młode cebulki 
     Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki  majonezu 
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • ewentualnie sól

Przygotowanie:
   
    Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Łososia umyć, obrać ze skóry i pokroić na kostki ok 2,5 cm. Ananasa obrać i pokroić na podobnej wielkości kostkę. Na patyczki do szaszłyków ponabijać naprzemiennie łososia i ananas, zalać marynatą i odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotować najprostszy na świecie sos do ryb - wszystkie składniki zmiksować razem. Szaszłyki grillować lub smażyć na patelni grillowej. 


Danie podałam z grzankami i lekką sałatką. 


Smacznego!



1 komentarz: